Як заточити промисловий розкрійний ніж?
17 Квітня 2024
Промисловий розкрійний ніж – це сучасна і дуже зручна альтернатива звичайним кравецьким ножицям. Ножі мають бути кожному виробництві, оскільки процес розкрою буде значно спрощений. До того ж пристрої можуть працювати з будь-якими матеріалами – майстрам часом складно працювати з деякими тканинами, а ось машинка з ними справиться дуже швидко.
Але варто розібратися з тим, як точити розкрійний ніж. Ці ножі, як і будь-які інші, під час активного використання згодом тупляться і потребують заточування. Зробити це можна різними способами, але важливо враховувати багато моментів.
В нашому магазині Софторг ви також знайдете наступне промислове обладнання: лінійки, пристрої для нарізання декоративної тасьми, розкрійні комплекси, преси для дублювання, та ін.
Види промислових розкрійних ножів
Розкрійні ножі бувають наступних видів:
- дисковий. Є диском зі сталі, прикріпленим до зручної ручки. Можна працювати з різними тканинами, але саме лезо обов’язково має бути дуже гострим;
- шабельний або вертикальний. Справляється із будь-якими матеріалами, а також можна розрізати настили великої товщини. Саме цей варіант має бути на будь-якому швейному підприємстві. Можна використовувати для розрізання синтетичних матеріалів і з різними штучними покриттями – під час роботи ніж не буде нагріватися, а тому і краї деталей не будуть плавитися і склеюватися. Такий ніж підходить для регулярних великих обсягів робіт;
- стрічковий. Замість ножа тут буде стрічка. Цей варіант призначений для максимально точного розкрою.
Заточувати можна всі види ножів – для цього є спеціальні пристрої. Але з дисковим можуть виникнути проблеми саме через його форму – спеціалісти все ж таки радять купляти нові леза. Матеріали лез розкрійних ножів повинні бути міцними та надійними – це буде гарантією того, що пристрій прослужить вам довго.
Як користуватися розкрійним ножем?
Щоб зрозуміти, як користуватися розкрійним ножем, треба розглядати кожен вид окремо:
- кроїти дисковим ножем дуже просто – у нього є спеціальна ручка, тому цей виріб зручно тримати в руках під час роботи. Можна їм одночасно розрізати кілька шарів тканини, які при цьому під тиском не будуть роз’їжджатися. Під тканину потрібно підкласти спеціальний килимок, щоб не пошкодити поверхню стола. Після цього потрібно розкроїти тканину, а ніж після роботи слід ретельно почистити від пилу та обрізків;
- шабельний ніж – це не ручне пристосування, а вже електричне, а тому потрібно мати певні навички, щоб працювати з таким пристроєм. Тут також дуже важливо дотримуватися техніки безпеки. Необхідно направляти тканину під ніж, який рухається згори донизу. Товщина тканини може бути різною – можна розрізати таким чином безліч шарів, складених один на одного;
- стрічковий ніж – це спеціальне промислове розкрійне обладнання, за допомогою якого можна легко розрізати тканину, поролон та інші м’які матеріали. При цьому стрічкові ножі бувають різні. Так, гладка стрічка – це стандартний варіант, хвиляста – для роботи з пінопластом та щільними матеріалами, зубчаста – для роботи з жорстким поролоном. Принцип роботи схожий на шабельний варіант – тут є сталева стрічка, яка безперервно рухається по гумових напрямних колесах. Тут також важлива безпека – можна отримати травму, якщо не дотримуватись правил роботи.
Обслуговування розкрійного обладнання включає не тільки догляд за електричним пристроєм, але й збереження гостроти промислових ножів. В продажі є великий вибір обладнання для заточування, а також існують деякі параметри заточування розкрійних ножів, які важливо дотримуватись.
Техніка заточування розкрійних ножів
У кожного виду пристрою є свої особливості заточування текстильних ножів:
- професійне заточування ножів дискового типу починається з підготовки пристрою. Треба ніж гарно почистити та надійно зафіксувати, щоб заточка проходила правильно. Треба виставити кут заточки – це приблизно 20-30 градусів, але все залежить від самого ножа. Заточувати треба спеціальним каменем для заточування;
- особливості заточування текстильних ножів стрічкового типу полягають у тому, що такий пристрій заточується самостійно. Необхідно придбати стрічки, що заточують, і спеціальний механізм, які будуть це робити при включенні;
- для заточування стрічкового ножа також можуть застосовуватися спеціальні верстати.
Якщо ви будете використовувати спеціальну техніку, варто спочатку зробити налаштування обладнання для заточування. Треба виставити швидкість, кут заточки.
Чи є вплив кута заточування на ефективність різання? Кут має велике значення, так як від його параметрів залежатиме гострота леза – чим менше кут, тим гостріший ніж і тим простіше буде працювати з різними матеріалами. Є основні стандарти заточування промислових ножів, щоб оптимізувати швейні процеси в цілому – чим краще будуть заточені леза, тим простіше їм буде пройти через різні матеріали, а також вони будуть справлятися з великою кількістю шарів.
Вибір обладнання для заточування
Є два види обладнання:
- Шліфувальні верстати;
- Ручні системи.
Обидва варіанти ефективні та мають масу переваг. У першому випадку заточування буде швидким і точним, а другий варіант – це можливість контролювати процес заточування, а також це економічно вигідно.
Керівництво по заточуванню промислових ножів
Щоб автоматизувати процес заточування, треба дотримуватись таких пунктів:
- Треба почистити ножі. На лезах не повинно бути пилу та забруднень;
- На лезах не повинно бути пошкоджень. В іншому випадку краще купити нові прилади, тому що це може спричинити пошкодження тканини в процесі розкрою;
- Треба обрати метод заточки та підготувати всі необхідні інструменти. Якщо заточка буде на спеціальній промисловій заточувальній машині, треба його запустити;
- Кут заточки. Оптимальним вважається від 20 до 30 градусів.
Після цього можна починати роботу. Важливо перевірити гостроту ножів після закінчення.
Методи тестування гостроти ножів
Контроль якості заточування дуже важливий. Найпростіший спосіб – взяти лист паперу та розрізати його ножем в повітрі. Інший варіант – це зробити тестове розрізання непотрібних клаптиків тканини. Треба брати різний матеріал по структурі, щоб переконатися в тому, що ніж здатний рівно і красиво розрізати кожен із них.
Останні новини
Підпишіться на наші новини. Будьте в курсі всіх новин, знижок та найкращих пропозицій
Підписуючись, ви надаєте згоду на обробку персональних даних